משרביה פנים וחוץ ומה שבינהם
- ענבר שקד
- 15 ביולי 2022
- זמן קריאה 2 דקות
מהו מקור המשרביה בעולם האדריכלות?
משרביה היא סוג של חלון, שנמצא בעיקר בעולם הערבי. זהו פתח בקיר של בניין, שיש לו מסגרת סורג או סורג עשוי עץ או אבן. עיצוב המשרביה שימש להגנה על הפרטיות והבידוד של נשים בבית תוך מתן אור ואוויר לחדר.
חלונות משרביה שימשו בעיקר בבתים ערביים מסורתיים כדי לספק פרטיות לנשים שאחרת היו נראות מבחוץ על ידי זרים. תפקיד נוסף למשרביה הוא גם כהגנה מפני שמש, רוח וגשם.
משרביה הוא חלון פופולרי במדינות ערב. הוא מורכב ממסך סריג עם דוגמאות גיאומטריות והוא יכול להיות עשוי גם מאבן, מתכת או עץ. המילה משרביה באה מהמילה הערבית 'משרב' שפירושה 'מסכים'.
השימוש למשרביה בעידן האדריכלות המודרני,
מעבר לשימוש הפונקציונלי כויסות לאור, מיסוך חום ושמש חזקה המשרביה הפכה לאלמנט אדריכלי עיצובי של משחק של אור, צל זרימת אוויר אל תוך חללי הבית. חיפוי לחלונות ודלתות.
השימוש במשרביה בעיצוב פנים נמצא במגמת עלייה. המשרביה יכולה לשמש כפרט אדריכלי אטרקטיבי המעניק אופי לכל חלל. אם זה ע"י שימוש כהגדרה של חלל בבית, משחק עם שקיפות בין חומרים כתריס המשמש למיסוך של פרטיות בחלל. כמו כן ניתן להשתמש במשרביה כאלמנט עיצובי לחיפוי קירות פנים, לשמש כמעקה למדרגות, פתחי אוורור. ניתן לשלבן בנגרויות שונות המצריכים אוורור כמו ארון לנעלים, ארון לכביסה, במטבח ארון לאיחסון ירקות.
מעבר ליופיה המשרביה מעניקה למבנה בקרת אקלים מושלמת למבנה בו היא מיושמת
המשרביה המשמשת כחיץ אקלימי: היא עוטפת את מסת הבלוקים והבטון בכל מבנה פונקציוני וע"י כך מבודדת ומסננת את החום במהלך היום ומשחררת אותו בלילות הקרירים. וכמו כן מגינה על המבנה מפני קרינת השמש בחודשי הקיץ וכן מגשם ורוחות החורף. החירור והרווחים בתוכה מבטיחים זרימה מתמדת של אוויר צח.
ניתן ליישם את המשרביה כתריסים בחזיתות דרומיות ומזרחיות בהן השמש חזקה וחודרת אל תוך הבית.
החומרים מהם עשוייה המשרביה
המשרביה יכולה להיות מחומרים רבים ושונים כמו עץ ( קורות, רפפות ) מתכות ( בחיתוך ליזר או CNC ), פלסטיק, פולימר, בטון, צמנט בורד, כבלי נירוסטה, רשותות והכל במגוון טקסטורות וצבעים.
לסיכום, גם אם אתכם לא מתחברים לסגנון ה"ערבי", ע"י משחק עם חומרים ומגוון טקסטורות שקיימים בעולם העיצוב ניתן לשלב גם בפנים וגם בחוץ את אלמנט המשרביה עם כל יתרונותיה מהמוטיב העיצובי ועד לפונקציונלי.

Comments